Advertise on warmetal.nl!
Click for more information
about advertising here.

Did you find this website useful? Did I save you a lot of time?
Please consider donating to support this site:

 

Teken Gevaar

Inleiding

Als je outdoor bent, onafhankelijk van het seizoen maar vooral in de zomer, is er één ding waar je mee moet rekening houden: de teek. Het is een zeer klein zwart beestje, dat zich vanuit het struikgewas of vanuit bomen op je laat vallen, een warm plekje zoekt en zich dan met z'n hoofd in je huid nestelt om bloed te zuigen. De beet op zich doet geen pijn en kan geen kwaad maar de teek kan net als muggen en andere insecten ziektes overdragen zoals de ziekte van Lyme.

De teek

Op het eind van elke tocht, al is het een park of de duinen, is het nodig om je lichaam uitgebreid te controleren. Niet elk plekje is even goed zichtbaar, dus vraag aan je wandelpartner om mee te kijken:
teken-teek1.jpg teken-teek2.jpg teken-teek3.jpg

De tekentang

Als je een teek vindt, gebruik dan een tekentang om de teek te verwijderen. Zo’n tang is te koop in elke apotheek en drogisterij en is veel handiger dan bijvoorbeeld een pincet:
teken-tekentang1.jpg teken-tekentang2.jpg Je zet het uiteinde van de tang op het lijf van de teek tegen de huid aan en draait enkele keren traag tegen de richting van de klok in (linksom) en trekt dan voorzichtig de teek uit de huid. Ontsmet daarna de wond met betadine of sterilon.
Controleer of je het gehele lichaam van de teek mee hebt, inclusief het hoofd. Indien niet, ga dan naar de dokter.

Lyme

Indien je toch de ziekte van Lyme hebt opgelopen krijg je daar binnen twee weken verschijnselen van. Deze zien er bijvoorbeeld zo uit:
teken-lyme1.jpg teken-lyme2.jpg Heb je plekken die hierop lijken of je vertrouwt het niet ga dan naar de huisarts. In een vroeg stadium is de ziekte van Lyme zeer goed te behandelen.

Discussion

Enter your comment:
 
tekengevaar.txt · Last modified: 2010/04/02 20:20 (external edit)