Advertise on warmetal.nl!
Click for more information
about advertising here.

Did you find this website useful? Did I save you a lot of time?
Please consider donating to support this site:

 

Bier: Karmaliet: Tripel

Tripel Karmeliet is een Belgisch bier dat in 1996 werd gelanceerd. Het is een tripel (6,4% in gewicht en 8% in volume) waarin behalve gerst ook tarwe en haver zijn verwerkt. In dat opzicht zou men het ook een zesgranenbier (Dubbel Tripel) kunnen noemen. Elk van deze granen wordt namelijk zowel in ruwe als in gemouten vorm gebruikt.

Volgens de website:
Tripel Karmaliet wordt nog steeds gebrouwen volgens een authentiek bierrecept uit 1679, afkomstig van het oude Dendermondse Karmalietenklooster.
De naam Tripel Karmaliet verwijst dus zowel naar zijn oorsprong als naar zijn hergisting op fles. Uit vele proefbrouwsels voor meergranentripels, ondernomen door de brouwerij in de jaren 90, is gebleken dat de specifieke historische samenstelling van die 3 graansoorten, nog steeds de ideale samenstelling is.

Smaak

Karmeliet is een zeer verfijnd en complex goud- tot bronskleurig bier met een geweldige, romige kraag. Dit komt onder meer door de gebruikte granen, maar ook door een beperkt gebruik van Stiermarkse hop, het overvloedig kruiden en het fruitig karakter (banaan en vanille) van de huisgist. De zoete aanzet evolueert verder in een uitgesproken sinaasappelsmaak om dan uiterst mildbitter uit te vloeien. De aanbevolen schenkingstemperatuur van Tripel Karmeliet ligt rond de 6-9 graden Celsius.

Geschiedenis

Karmeliet wordt gebrouwen door Brouwerij Bosteels in Buggenhout. Andere bieren van deze brouwerij zijn Pauwel Kwak en Deus. Het wordt geserveerd in een elegant bierglas dat is versierd met een gestileerde Franse lelie. Dit glas is ontworpen door Antoine Bosteels, een van de zaakvoerders van de brouwerij. De naam Karmeliet werd achteraf, na de feitelijke creatie van het driegranenbier, gekoppeld aan de Karmelieten van Dendermonde die in het begin van de 17e eeuw reeds een driegranenbier brouwden.

Beste ter wereld

Triple Karmeliet is met een World Beer Awards in augustus 2008 verkozen als beste bier ter wereld in de categorie hoge gistingsbieren. Deze wedstrijd wordt georganiseerd door Beers of the World, een Brits blad. Aan de wedstrijd werd deelgenomen door bierbrouwerijen van over de hele wereld.

Schenken

Let op: De onderste 5 mm bier in de fles is de gistbodem. Kan toegevoegd worden indien gewenst.

Brouwerij Bosteels

Brouwerij Bosteels is een Belgische bierbrouwerij in het Oost-Vlaamse Buggenhout. Brouwerij Bosteels werd opgericht in 1791 door Everarist Bosteels en is tot op heden reeds 7 generaties in handen van dezelfde familie, achtereenvolgens door stichter Everarist, Jozef, Martin, Leon, Antoine, Leon en Antoine Bosteels.

Discussion

Enter your comment:
 
bierkarmaliettripel.txt · Last modified: 2011/02/18 16:46 by sjoerd