Advertise on warmetal.nl!
Click for more information
about advertising here.

Did you find this website useful? Did I save you a lot of time?
Please consider donating to support this site:

 

Bier: Grimbergen: Dubbel

De mengeling van verschillende moutsoorten geeft Grimbergen Dubbel deze typisch dieprode “Bourgogne” kleur.

Smaak: Grimbergen Dubbel is een zoet-bitter bier met veel volheid en toetsen van karamel. het is een rijk bier met dubbele gisting waarvan u optimaal kan genieten in uw vrije tijd.

Alcoholpercentage = 6.5%

De Abdij

Nadat de abdij van grimbergen gesticht werd in 1128 werd ze in 1142 een eerste keer vernietigd. Dit herhaalde zich in 1566 en 1798. De abdij werd telkens terug opgebouwd. De paters van grimbergen kozen voor de feniks als embleem: teken van de eeuwige hergeboorte van hun abdij. Ook hun leus werd ter ere van de feniks geschreven: “Ardet Nec Consumitur”, “Brandt maar vergaat niet”.

Het Bier

Grimbergen is een Belgisch abdijbier. In het jaar 1128 bouwde de Heilige Norbertus in de Brabantse gemeente Grimbergen een abdij voor de kloosterorde der Norbertijnen. Naast de religieuze taken legden de paters zich toe op de kunst van het brouwen. Samen met de afschaffing van het klooster tijdens de Franse Revolutie verdween ook de brouwerij. Bij de latere heroprichting van de abdij werd er geen brouwerij meer voorzien. De Optimo Bruno werd echter nog wel op bestelling gebrouwen door de heren Janssens en Peeters. In 1958 werd besloten om met de brouwerij Maes de Grimbergen op de markt te brengen. Er zijn diverse soorten op de markt.

Abdijbieren

Abdijbieren

Een trappist is een abdijbier, maar niet elk abdijbier is een trappist. Zo is Leffe een bekend abdijbier dat vaak ten onrechte een trappist wordt genoemd. Abdijbieren die de titel van trappist niet dragen, zijn bieren die wel aan een abdij verbonden zijn (vaak alleen in naam), maar niet door de monniken of door hun directe medewerkers worden gebrouwen. Soms bevindt de brouwerij zich zelfs op het domein, maar niet in het klooster. Er wordt soms gebruikgemaakt van het oude abdij-recept maar in veel gevallen gaat het om geheel nieuwe bieren. Wel wordt er vaak onder licentie van de abdij gebrouwen, wat inhoudt dat de monniken toestemming moeten geven voor elke nieuwe reclamecampagne, elk nieuw gebrouwen biertje, elk nieuw etiket, etc. Hiervoor ontvangen de abdijen jaarlijks een percentage van de winst die de monniken zelf weer gebruiken voor hun eigen levensonderhoud, onderhoud van de abdij en natuurlijk voor de goede doelen die zij steunen. Ook als een bier wel door monniken of onder toezicht daarvan wordt gebrouwen, in een abdij wordt gebrouwen, is het nog niet per definitie een trappistenbier. Er moet sprake zijn van monniken van de orde der cisterciënzers.

Discussion

Enter your comment:
 
biergrimbergendubbel.txt · Last modified: 2011/02/18 16:36 by sjoerd