Advertise on warmetal.nl!
Click for more information
about advertising here.

Did you find this website useful? Did I save you a lot of time?
Please consider donating to support this site:

 

Bier: Frisse Wind

Vanaf de eerste dag verkrijgbaar aan de toog. In de aanvankelijke filosofie zou Frisse Wind de grote pilsvervanger worden in het Brouwcafé. Lange tijd werd pils dan ook niet getapt. Door de immer toenemende vraag waren wij uiteindelijk genoodzaakt om toch ook pils te gaan verkopen, opdat wij de kwaliteit van dit gerstenat konden blijven waarborgen.

Karakter

  • Alcohol: 5,3 % vol
  • Smaak: Fris en volmoutig
  • Kleur: Lichtblond
  • Ingredienten: Pilsmout, Hallentauer-Herzbruckerhop, koriander
  • Frequentie: Is het hele jaar verkrijgbaar

De brouwerij

Uniek aan ons eetcafé is de eigen brouwerij. In onze brouwerij wordt bijna dagelijks ambachtelijk bier gebrouwen. De fijnste ingrediënten worden door onze brouwmeester geselecteerd en met zuiver duinwater verwerkt tot verrassende bieren. Op dit moment brouwt hij veertien verschillende bieren, die verspreid over het jaar direct op de tap gaan.

Bij het opzetten van het Brouwcafé kregen de voorliefde voor het brouwersambacht en de toenemende vraag naar micro-brouwerijen vorm in twee speciaal geslagen koperen ketels. Niet alleen de pronkstukken binnen het Brouwcafé, maar ook het kloppend hart van bierminnend Den Haag. De ketels hebben een inhoud van 200 liter en bevatten een geïsoleerde ketel. De bovenste ketel is bovendien voorzien van een filterbodem.

Direct daarachter een vijftal gistbakken. Ditmaal gewoon uit roestvrij staal. Hierin bereiken, onder toevoeging van gist, de bieren hun uiteindelijke alcoholpercentage, alvorens over te gaan tot lagering.

Achter de bar bevinden zich de lagertanks met een gezamelijke opslagcapaciteit van ruim 3000 liter. Het bier wordt direct vanuit deze tanks getapt.

Leuk weetje:
Onze brouwerij is een belastingvrije zone. Omdat wij alcohol produceren moeten wij deze, als het ware, invoeren in Nederland om zo de juiste accijnsen te kunnen bepalen. Hierop wordt toezicht gehouden door de douane.

Het brouwproces

Bier brouwen is een proces wat tijd en aandacht vergt. Zo is het absoluut noodzakelijk om zo steriel mogelijk te werken. Bier is een natuurlijk product en erg vatbaar voor infecties. Het is niet overdreven om te stellen dat het werk van onze brouwmeester voor 60% uit schoonmaken bestaat.

Los van het schoonmaken kent het brouwproces grofweg drie fases voor tot consumptie kan worden overgegaan. In het kort:

De Opwarmings- en Kookfase

Zuiver water met gerst wordt vanaf 50 graden Celsius langzaam en vervolgens via verschillende temperaturen opgewarmd tot 78 graden Celsius. Dit beslag wordt vervolgens naar de klaringsketel (filterkuip) gepompt waarna de gerst (bostel) wordt gescheiden van de vloeistof (wort). De vloeistof wordt weer opgevangen in de verwarmings- cq kookketel en aan het koken gebracht waarna de zorgvuldig geselecteerde ingrediënten (hop en kruiden) worden toegevoegd. Na geruime tijd koken wordt de vloeistof teruggekoeld naar ongeveer 25 graden Celsius.

De Gistfase

Na terugkoelen wordt het kooksel overgepompt naar de gistbakken, waarna levende gist wordt toegevoegd. De suikers die tijdens de verwarming (het maischproces) zijn ontstaan, zullen voor een groot deel worden omgezet in alcohol en koolzuur. De hoeveelheid suikers bepaalt het uiteindelijke alcoholpercentage. De gisting neemt ongeveer een week in beslag.

De Lagerfase

Wanneer de vergisting voltooid is moet het bier nog even rijpen. Hiervoor wordt zij opgeslagen in lagertanks en voorzien van koolzuur. Na ongeveer 3 á 4 weken rijpen is het bier geschikt voor consumptie. Het bier wordt rechtstreeks vanuit deze tanks getapt.

Discussion

Enter your comment:
 
bierfrissewind.txt · Last modified: 2011/02/18 17:03 by sjoerd