Advertise on warmetal.nl!
Click for more information
about advertising here.

Did you find this website useful? Did I save you a lot of time?
Please consider donating to support this site:

 

Bier: Brugse Zot

Brugse Zot is een goudblond bier met een rijke schuimkraag en een fruitig aroma. Het bier wordt gebrouwen met 4 verschillende moutsoorten en 2 aromatische hopvariteiten die het bier een unieke smaak geven. Met het alcoholgehalte van 6 % Vol is het een evenwichtig doordrinkbier met karakter. Brugse Zot is een natuurlijk bier, dat ontstaat uit een selectie van alleen de beste ingrediënten. De hergisting op fles zorgt er bovendien voor dat het bier een langere natuurlijke houdbaarheid heeft. Brugse Zot is een levend bier met smaakevolutie.

Legende Brugse Zot

Om Maximiliaan van Oostenrijk hartelijk welkom te heten in hun trotse stad lieten de Bruggelingen een bonte stoet uitbundige feestvierders en zotten voorbijtrekken. Toen ze hem na afloop om een nieuw zothuis vroegen, riep hij uit: ?Ik heb hier vandaag alleen zotten gezien. Brugge is zo al één groot zothuis!? Sindsdien dragen de Bruggelingen de bijnaam van “Brugse Zotten”, ook gekend als “Brugse Jonckers”.

De brouwerij

Huisbrouwerij De Halve Maan is de enige nog actieve familiebrouwerij in het Brugse stadscentrum. De Halve Maan is gelegen in het hart van de historische stad en biedt een gastvrij onderkomen.

Met Xavier Vanneste, winnaar van de Award Den Brugschen Beer in 2008 en meermaals gekuurde ondernemer, waait in Huisbrouwerij De Halve Maan een jonge dynamische wind. Onder zijn leiding werd in juli 2005 het echte Brugse stadsbier op de markt gebracht - De Brugse Zot. Het is een traditioneel goudblond of bruin bier van hoge gisting, met de beste ingrediënten ?zoalsTsjechische hop- om het een uniek en rijk aroma te geven. De naam ?Brugse Zot? is de bijnaam die Maximiliaan van Oostenrijk ooit aan de Bruggelingen gaf, toen ze hem om een nieuw zothuis vroegen en hij beweerde dat hij in Brugge alleen maar zotten gezien had en dat het hier op zich al een zothuis wàs.

Eind 2008 kocht de brouwerij de marktnaam Straffe Hendrik terug - een bier dat door de grootvader van Xavier, Henri Maes en zijn dochter Véronique werd bedacht. Het bier wordt nu weer volgend het oude recept van 20 jaar geleden gebrouwen en aangeboden.

Awards

European Beer Star Award 2009 Brugse Zot blond krijgt brons
De World Beer Cup wordt om de 2 jaar gehouden en wordt algemeen beschouwd als “The Olympics of beer competitions”. Brugse Zot Blond won er kort na haar lancering in 2006 de Gouden Medal in de categorie “Belgian- & French Style Ale” te Seattle. In 2008 herbevestigde Brugse Zot Blond met opnieuw de gouden medaille in dezelfde categorie.

Discussion

Enter your comment:
 
bierbrugsezot.txt · Last modified: 2011/02/18 17:08 by sjoerd