Advertise on warmetal.nl!
Click for more information
about advertising here.

Did you find this website useful? Did I save you a lot of time?
Please consider donating to support this site:

 

Bier: Amstel

Amstel is sinds 1870 onlosmakelijk verbonden met de Nederlandse biercultuur. Dankzij het no nonsense karakter was en is Amstel voor álle lagen van de bevolking gewoon een heel goed bier.

Niet voor niets is Amstel het tweede grootste biermerk in de thuismarkt en staat het al jaren in de top 10 van grootste supermarktmerken in Nederland. Wereldwijd is Amstel het zesde internationale biermerk. Logisch, gezien de lange en trotse geschiedenis in het brouwen van bier. Daarnaast bestaat het assortiment ook uit vele kwalitatieve producten; voor elk wat wils.

Historie

Amstel heet Amstel omdat de brouwerij vlakbij de Amstel ligt. En omdat het water uit deze Amsterdamse rivier dankbaar werd gebruikt om het bier in te koelen. Dan die kleuren: rood en wit. Officieel is dat vanwege Amsterdam, de stad die daar ook iets mee had. Maar volgens de officieuze verklaring waren de founders van Amstel Bier, de heren De Pester en Van Marwijk Kooy, beide fanatieke biljarters. Op een schilderij waarop de heren Amstel drinken tijdens het leggen van een keutje zijn een rode en een witte bal duidelijk zichtbaar. Een mythe was geboren.

Overigens gingen De Pester en Van Marwijk Kooy niet voor de weg van de minste weerstand. Om een fatsoenlijk Beiers pilsbier te brouwen, heb je namelijk ijs nodig (het vergistingsproces vraagt om een temperatuur van 8 graden Celsius). In Zuid-Duitsland is dat geen probleem; daar gebruiken ze sneeuw uit de Alpen of ijs uit de Beierse grotten. Maar in Nederland? IJs? En dan het hele jaar door? De oplossing was even simpel als briljant: ijs dat in de winter uit de bevroren grachten was gehakt, werd in speciale dubbelwandige kelders opgeslagen. Dat werkte prima, want in 1872 brouwde Amstel jaarlijks een gezellige 10.000 hectoliter pils (ruim 4 miljoen biertjes). Amstel heeft altijd haar innovatieve karakter getoond. Een aantal voorbeelden: 1937: de Amstel 'Stoop' een biercontainer met een inhoud van 5 liter voor gebruik thuis. 1955: Amstel was de eerste Nederlandse brouwer die bier in blik exporteerde. 1964: De eerste brouwer in Nederland die de zogeheten fliptopper introduceerde: een speciale flesdop die zonder hulpmiddelen met de hand kon worden geopend.

Amstel Pilsener

Populair in meer dan 75 landen over de hele wereld. Een vrolijke en opvallende verschijning, dankzij de prachtige goudgele kleur (het resultaat van een combinatie van een licht pilsenermout en een kleine hoeveelheid donker mout). In Amstel proef je de pure, ongecompliceerde natuur: gerst, mout, hop en klaterfris water. Het resultaat? Een eindvergist, mild-bitter biertje, met een spontaan karakter.

Amstel Light

Maar dat is het niet. Dankzij een combinatie van unieke grondstoffen en een uniek vergistingsproces ontstaat het heerlijke dorstlessende en verfrissende Amstel Light. Een lekker biertje voor de afwisseling. Tja, en dat het slechts 3,5% alcohol en ongeveer 35% minder calorieën dan gewoon pils bevat, is dan natuurlijk mooi meegenomen. Proost!

Pils

Pils (ook pilsener of pilsner genoemd) is een soort bier dat voor het eerst door de Duitser Josef Groll in de stad Pilsen (Tsjechisch: Plzeň) in het voormalige Oostenrijk-Hongarije en het huidige Tsjechië werd gebrouwen. De naam is afgeleid van de naam van de stad. Pils bevat ongeveer 5% alcohol. Het is een ondergistend bier met een goudgele kleur. Pils komt het beste tot zijn recht bij een temperatuur van 4 graden Celsius.

Pils wordt gebrouwen uit mout, water, hop en gist. Soms worden suiker en ongemoute granen (maïs, gerst en anderen) toegevoegd. Deze laatste ingrediënten verhogen wel het alcoholgehalte, maar voegen weinig toe aan de smaak. Soms wordt er karamel toegevoegd om de kleur wat donkerder te maken. Na het lageren wordt het bier gefilterd, waardoor een heldere vloeistof ontstaat en een groot deel van de smaak verloren gaat. Vergeleken met de meeste andere biersoorten, heeft pils een vrij zwakke smaak.

In Nederland is pils het meest gedronken soort bier. Nog geen 20% van de bierconsumptie bestond in 2004 uit andere biersoorten. In België verliest de consumptie van pils al jarenlang hoe langer meer aan belang ten voordele van Belgische bieren van hoge gisting.

In België wordt een glas pilsbier ook wel een pintje genoemd. Belgische pilsglazen zijn het traditionele Belgische geribbelde pintglas, het fluitje of het prinske. In Duitsland en Tsjechië wordt pilsbier vaak in hoge slanke voetglazen geserveerd.

Ondergisting

Ondergisting is een manier van gisten die gebruikt wordt bij het brouwen van bier. De gebruikte gistsoort is Saccharomyces carlsbergensis. Ondergisting vindt plaats bij lage temperaturen, tussen de 4 en de 12 °C, al naargelang de biersoort. De gist zakt gedurende het proces naar de bodem van de kuip. Vandaar de term lage gisting, die ook vaak wordt gebruikt.

Ondergisting duurt langer dan bovengisting, maar is minder bevattelijk voor bacteriën. Het eindresultaat is daarom voorspelbaarder en dus aantrekkelijk voor grote brouwerijen. Pilsener is de bekendste soort ondergistend bier.

Voor de opkomst van de koeltechniek was het brouwen van ondergistende bieren alleen mogelijk in gebieden met strenge winters. Dat is ook de reden dat ondergistende bieren van oudsher voornamelijk uit Noord- en Midden-Europa komen en bovengistende bieren uit de kustgebieden met een meer gematigd klimaat.

Andere soorten gisting: bovengisting en spontane gisting

Grootste Brouwerijen

Begin 2010:
 • AB InBev (Belgium) = Anheuser Busch, Interbrew, AmBev
  • largest brands: Budweiser, Becks, Stella Artois, Hoegaarden, Leffe, Staropramen, Brahma
 • Heineken (Holland/Netherlands) - (surpassed SAB Miller last week after acquiring FEMSA)
  • largest brands: Heineken (largest global beer brand), Amstel, Fosters (in Europe), Murphy's, Sol, Tecate, Dos Equis + in many markets Budweiser and Guinness under license.
 • SAB Miller (London + South Africa)
  • largest brands: Grolsch, Pilsner Urquell, Peroni, Miller Genuine Draft, Miller Lite
 • Carlsberg (Denmark)
  • largest brands: Carlsberg, Tuborg, Kronenbourg, Baltika
 • Molson Coors (Montreal, Canada + Denver, USA)
  • largest brands: Molson, Coors, Coors Light, Carling, Blue Moon + Grolsch in the UK (under license)
 • Grupo Modelo (Mexico) large part is owned by AB InBev from Belgium
  • largest brands: Corona, Modelo, Pacifico

Discussion

Enter your comment:
 
bieramstel.txt · Last modified: 2011/02/18 17:20 by sjoerd